Snow
صنعت خدمات دریایی و بندری (حتاید,حسینا)
تاریخ انتشار:1401/08/23
نویسنده:عاطفه آهنگر
نوع پست : عمومی

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحيمِ

 معرفی صنعت

بنادر ایران به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم میشوند.

    بنادر شمالی: بندر انزلی، بندر نوشهر، بندر امیرآباد

    بنادر جنوبی: بندر خرمشهر، بندر آبادان، بندر امام خمینی، بندر بوشهر، بندر شهید رجایی، بندر شهید باهنر، بندر چابهار

 

در بنادر انواع عملیات تخلیه و بارگیری و  انبارداری انواع کالا شامل جنرال کارگو، کالای کانتیری، فله خشکف فله مایع و فرآورده های نفتی انجام میشود. در سال 1400 نزدیک به 149 میلیون تن کالا در بنادر کشور تخلیه و بارگیری شده است.

همچنین تناژ عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری در سال 1400، 2.1 میلیون بوده است که بیشترین حجم عملیات در بندر شهید رجایی با تناژ 1.8 میلیون کانتینر انجام شده است. سهم عملیات بندر شهید رجایی از عملیات کل کشور در سال 1400 ، 84% بوده است.

همچنین سهم بندر شهید رجایی از عملیات کانتینری کل کشور نیز به شرح زیر بوده است.

اطلاعات تکمیلی

بنادر به دسته های مختلفی تقسیم بندی میشوند. دسته ای از بنادر عبارتند از:

باتوجه به اینکه بیشترین حجم عملیات در بنادر مربوط به کالای کانتینری میباشد، در ادامه به تعریف تعدادی از اصطلاحات رایج مربوط به کالا و کانتینر میپردازیم:

  •     مرجوعی از واردات: کالای وارده به بنادر بدون ترخیص عینا به خارج اعاده میگردد.

  •     کاپوتاژ: کالایی که از یک نقطه به نقطه دیگر کشور از راه دریا یا رودخانه مرزی حمل میگردد.

  •     ترانزیت خارجی: به عبور کالا و کانتینر، که از یک نقطه مرزی وارد کشور و از نقطه مرزی دیگر از کشور خارج میشود، گویند.

  •     عملیات ترانشیپ: عملیاتی که کالا یا کانتینر توسط شناور وارد بندر شده و بدون قطع مرز گمرکی، مجددا توسط شناور از آن بندر به مقصد دیگری خارج میگردد.

  •     THC یا هزینه تخلیه و بارگیری کانتینر: هزینه عملیات تخلیه کانتینر از کشتی، حمل به محوطه و تخلیه در محوطه و بارگیری و صفافی به وسیله حمل (کامیون)  را THC تخلیه و عکس آن را THC بارگیری گویند.

      نرخ خدمات

   

  •     طبق تفاهم نامه منعقده بین وزارت راه و شهرسازی و وزارت صنعت، معدن، تجارت در تاریخ 1401/01/31 مبنی بر افزایش حداکثر 45 درصدی نرخ تعرفه های خدمات بندری در سال 1401 نسبت به سال گذشته، طبق ابلاغ کتابچه تعرفه های خدمات بندری و دریایی بازرگانی شمال و جنوب کشور از تاریخ 1401/02/05 قابل اجرا میباشد.

  •     هزینه بارگیری و تخلیه کانتیر های 20 فوتی در همه بنادر به جز بندر چابهار عبارت است از: 177 دلار به ازای واردات کالا و مرجوعی از واردات، و 97 دلار به ازای هر کانتینر خالی ورودی/خارجی.

  •     هزینه تخلیه و بارگیری انواع کانتینر در کالاهای صادراتی  در کلیه بنادر به جز بندر چابهار، شامل 25 % تخفیف می شود.

  •     نحوه محاسبه و تقسیم درآمد حاصل از عملیات تخلیه و بارگیری کانتینرها در بنادر ، طبق قراردادی که هرساله بین شرکت اپراتور (ارائه دهنده خدمات بندری) و سازمان بنادر و دریانوردی تنظیم میشود ، مشخص میشود و ممکن است سال به سال سهم شرکت اپراتور از درآمد متفاوت باشد.

تحلیل شرکت تاید واتر خاورمیانه (حتاید)

شرکت تاید واتر خاورمیانه با نماد حتاید در تابلوی اصلی بازار اول بورس معامله می شود. ارزش بازار این سهم در تاریخ 18 آبان 1401، معادل 3.4 هزار میلیارد تومان بوده است. سهامداران شرکت به شرح جدول زیر می باشد:

سرفصل های درآمدی شرکت عبارتند از:

  •     خدمات بندری
  •     خدمات پیامکی
  •     خدمات دریایی و سلویج

 

شرکت خود به تنهایی هیچ گونه عملیات اجرایی ندارد و همگی فعالیت ها توسط شرکت های زیرمجموعه اجرا می شود.

شرکت در سه بندر شهید رجایی، امام خمینی و امیرآباد فعالیت می کند. عمده فعالیت شرکت در بندر شهید رجایی و حاصل از عملیات کانتینری می باشد. در سال 1399 و 1400 سهم شرکت از عملیات کانتینری بندر شهید رجایی به ترتیب 49 و 48 درصد بوده است. در نمودار زیر آمار 5 ساله عملیات کانتینری بندر و شرکت قابل مشاهده است:

     در تحلیل برای سال مالی 1401 فرض شده است که عملیات کانتینری بندر شهید رجایی، رشد 18 درصدی همانند سال قبل داشته باشد(کل عملیات کانتینری کشور در 7 ماه ابتدایی سال 1401 نسبت به مدت مشابه سال قبل، 18 درصد رشد داشته است).  سهم شرکت از عملیات بندر نیز میانگینی از حجم عملیات دو سال پیش فرض شده است. برای سال مالی 1402، دو سناریو فرض شده است:

  •     سناریو1: احیای برجام ، که در این صورت حجم عملیات بندر شهید رجایی مشابه حجم عملیات سال 1396 که بیشترین حجم فعالیت بندر در چندسال اخیر بوده است، فرض شده است.
  •     سناریو 2: عدم احیای برجام ، که حجم عملیات بندر شهید رجایی مشابه سال 1401 فرض شده است.

   نرخ عملیات کانتینری مشابه نرخ دلاری سال 1400 فرض شده است. به دلیل مشخص و در دسترس نبودن ترکیب کالای های وارداتی و صادراتی، سهم سازمان بنادر از درآمد و ...، نرخ دلاری دقیقی قابل پیش بینی نیست.

 

خلاصه فروش تاریخی و پیش بینی فروش شرکت به شرح زیر است:

با توجه به مفروضات عنوان شده، پیش بینی سود و زیان شرکت به شرح زیر است:

با توجه به قیمت سهم در تاریخ 18 آبان، P/E آینده نگر سهم برابر 5.4 خواهد بود.

در جدول زیر تحلیل حساسیت سود سال 1401 با توجه به درصد تغییر حجم عملیات کانتینری نسبت به سال 1400 (محور افقی) و نرخ دلار (محور عمودی) انجام شده است.

تحلیل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا (حسینا)

شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا با نماد حسینا در بازار اول فرابورس معامله می شود. ارزش بازار این سهم در تاریخ 18 آبان 1401، معادل 2.2 هزار میلیارد تومان بوده است. سهامداران شرکت به شرح جدول زیر میباشد:

سرفصل های درآمدی شرکت عبارتند از:

  •     خدمات تخلیه و بارگیری و انبارداری کانتینر
  •     انبارداری کالای عمومی
  •     تخلیه و بارگیری مواد نفتی
  •     اجاره مخازن نفتی

همچنین شرکت دو پروژه در دست اجرا دار:.

  •     پروژه احداث محوطه پشتیبان بندر شهید رجایی با ظرفیت 17 هزار .
  •     پروژه احداث پایانه کانتینری بندر بوشهر با ظرفیت 300 هزار .

شرکت در بنادر شهید رجایی، بوشهر، امام خمینی، نوشهر و چابهار فعالیت میکند. عمده فعالیت کانتینری شرکت در بنادر جنوب شرقی - که شامل بندر شهید رجایی و بندر چابهار است-می باشد

در تحلیل برای سال مالی 1401 فرض شده است که عملیات کانتینری کل کشور، رشد 18 درصدی داشته باشد. سهم شرکت از عملیات کل کشور مانند سال 1400 ، 45 % فرض شده است.

برای سال مالی 1402، دو سناریو فرض شده است:

  •     سناریو1: احیای برجام ، که در این صورت حجم عملیات کانتینری کل کشور مشابه سال 1396 فرض شده است که بیتشرین حجم در چندسال اخیر است.
  •     سناریو 2: عدم احیای برجام ، که حجم عملیات کانتینری کل کشور مشابه سال 1401 فرض شده است.

نرخ عملیات کانتینری و اجاره مخازن نفتی مشابه نرخ دلاری سال 1400 فرض شده است. به دلیل مشخص و در دسترس نبودن ترکیب کالای های وارداتی و صادراتی، سهم سازمان بنادر از درآمد و ...، نرخ دلاری دقیقی قابل پیش بینی نیست.

نرخ مابقی فعالیت ها ریالی رشد داده شده است.

خلاصه فروش تاریخی و پیش بینی فروش شرکت به شرح زیر است:

با توجه به مفروضات عنوان شده، پیش بینی سود و زیان شرکت به شرح زیر است:

 

با توجه به قیمت سهم در تاریخ 18 آبان ، P/E آینده نگر سهم برابر 6.2 خواهد بود.

در جدول زیر تحلیل حساسیت سود سال 1401 با توجه به درصد تغییر حجم عملیات کانتینری نسبت به سال 1400 (محور افقی) و نرخ دلار (محور عمودی) انجام شده است.

 

  

ٱللَّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

0 نظر

نظر جدید

×
© کپی رایت 1397. الوبورس